”Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo”

Lasätter Gård har sedan 1980-talet producerat hantverksmässiga fläderprodukter då de första buskarna sattes, som idag är ca 300 st.

Våra fläderprodukter innehåller bara våra egna blommor/bär, för hållbarheten tillsätter vi E211 och förstärker syran med citroner och citronsyra, i vissa fall även rabarber. Givetvis är det ekologiskt socker och citroner i våra produkter för sötman och hållbarheten – Detta ger våra fläderprodukter en äkta naturlig smak.

Vi är inte ekologiskt certifierade men vi odlar med ett ekologiskt tänk, vi försöker exempelvis använda oss av tvestjärtar och nyckelpigor som kan äta upp lössen, genom att skapa bra förutsättningar för dem att leva i odlingarna.

TillverkningFläderrecept

Var kan jag köpa Lasätter fläder?

Vi säljer vår fläder här på gården samt till restauranger & caféer via restauranggrossisten Grönsakshallen och gårdsbutiker i närområdet. Webbutiken Min Farm säljer också våra produkter.

Driver du en restaurang och vill köpa in vår fläder? Ta kontakt med vår grossist.

Hur gör vi vår saft?

Fläderblommor skördas under ca.3 veckor i juni/juli. Ca 250 kg plockas per år.  Direkt efter skörden packas blommorna i påsar, vacuumpackas och därefter fryses in. Saften görs på ”gammaldags vis” dvs. kokas upp med vatten, ekologiskt socker, citronskal, citroncest och fläderblommor. Därefter förs allt över till kylaren som rymmer ca 300 liter. Där kyler den ihop med blommor och citron i 7 dagar innan den tappas på flaska. På så sätt kan saften produceras året runt. Den mousserande fläderdrycken framställs av flädersaften i samarbete med ett bryggeri i Östergötland, där den tappas på flaska. På hösten efter första frosten, skördas de mogna bären. Innan frosten, skördas en del omogna bär för tillverkning av fläderkapris.

Mylla

Lasätter gård är också en hästgård, så det brunna gödslet kommer väl till användning som gödning av buskarna.

Försök även med biokol har prövats för att gynna jordens mylla och binda CO2 i jorden.
Flädern innehåller glykosider som lindrar infektioner och verkar febernedsättande. Bären är rika på C-vitamin, antioxidanter och betakaroten.

Besök oss

Lasätter gård drivs också som ett boende och en mötesplats för grupper, vi visar gärna runt och berättar för våra gäster om fläder och tillverkning.


Recept med fläder

ca. 2 glas

Ingredienser:
30 cl prosecco ( eller annat mousserande vin)
4 cl koncentrerad Lasätters flädersaft
4 cl citronjuice2 knippen mynta blad
Isbitar
Lime eller citron till dekoration

Gör så här:
1. Lägg myntan i två glas, häll sedan över citronjuicen.
2. Muddla myntan med citronen lite lätt så att oljan pressas ur bladen. Det går fint med en sked.
3. Fyll på med is i glasen
4. Häll över flädersaften och toppa upp medkyld prosecco.
5. Rör om och dekorera med myntablad eller en skiva lime eller citron. Klart!

500 g

Ingredienser
Saft (koncentrerad) 3 matskedar
Mynta 1 knippe
Margarin flytande 1 msk
Potatis färsk/delikatess 500 gr
Morot 300 gr
Sparris 250 g, 1 knippe
Mjölk 2 dl2 dl
Grädde mellan 2 dl
Fiskfond 2 tsk, 1-2 tsk
Senap (dijon) 1 msk
Majsstärkelse (redning) 1 tsk

Gör så här:
Lägg laxen på ett fat och ringla över saften. Krydda med salt och peppar. Strö över myntan. Täck med plastfolie och ställ kallt 2-3 tim. Koka potatis och morötter mjuka i lättsaltat vatten. Koka sparris i lättsaltat vatten. Låt potatis, morötter och sparris rinna av och dela sedan i mindre bitar. Koka upp mjölk, grädde, fond och senap till såsen. Vispa ner redning och smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda några min. Blanda ner potatis och grönsaker, låt det bli varmt. Dela laxen i fyra bitar och stek i margarin. Servera laxen med grönsakssåsen.

4 portioner

Ingredienser:
2 blad gelatin + lite vatten
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
4 msk socker
3 msk koncentrerad flädersaft
1 tsk pressad citronsaft
färska bär, hallon, blåbär, jordgubbar

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i vatten 15 min
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg även i stången.
Häll över grädde och socker och låt sjuda utan lock i 15 minuter. Ta sedan av från värmen
och fiska upp vaniljstången. Häll i fläderblomssaft och citronsaft. Rör om.
Ta upp gelatinbladen, krama ur och lägg dem i kastrullen. Rör om till det har löst sig.
Skölj fyra små formar eller en stor form med kallt vatten och häll i blandningen.
Låt stelna i kylskåp 3-4 timmar.
Stjälp upp små pannacottor på assietter och en stor på serveringsfat. Garnera med färska bär.
klart!

Lasätter Gård har sedan 1980-talet producerat fläderprodukter då de första buskarna sattes.

Vi fortsätter traditionen att tillverkar hantverksmässig fläderblomssaft och marmelad .

Våra fläderprodukter innehåller bara våra egna blommor/bär, för hållbarheten tillsätter vi E211 (natriumbensoat) och förstärker syran med citroner och citronsyra, i vissa fall även rabarber. Givetvis är det socker i våra produkter för sötman och hållbarheten – Detta ger våra fläderprodukter en äkta naturlig smak.

Vi säljer vår fläder via Grönsakshallen och på Hellmanska i Nyköping samt Dalarö Frukt & Grönt och ICA Stenkulla och gårdsbutiker i närområdet.

Driver du en restaurang och vill köpa in vår fläder? Ta kontakt med vår grossist.