Det finns mycket att hitta på och upptäcka i närheten av Lasätter gård – året om. Vi vill ge våra gäster naturen som inspirationskälla och göra det lättillgängligt för alla.

Nyköping 15 min från Lasätter är en småstadsidyll med  stor tillgång till kultur, hantverk, historia och shopping samt ett stort urval av caféer och restauranger. Mysigt fikaställe är Hellmanska gården. Vandra längs Nyköpingsån och besök Nyköpingshus och fortsätt ner till hamnen. Besök gärna Turistbyrån som ligger mitt på stora Torget. Sörmlands museum blev utnämnd 2020 till årets museum, väl värt ett besök alltså. I restaurangen står det ekologiska och gröna i centrum.


På gården och i närområdet finns fina vandringsvägar och  Sörmlandsleden passerar strax bredvid. Det finns en natur- och kulturstig som berättar om vårt närområde och cyklar för utlåning. Vi ger gärna förslag på trevliga cykelturer i varierad terräng med karta så du hittar lätt och guide så du vet vad du passerar utmed vägen. Både kulturellt, historiskt men också med tips på bra rastplatser, fikaställen och sköna bad.

Besök gärna tältkåtan, en enkelt sätt att umgås. Här kan man ta en öl och känna värmen från elden, kanske laga middagen utomhus eller grilla korv med barnen. Vintern på Lasätter erbjuder fin skidåkning och perfekt för långfärdsskridskor på de mängder av sjöar som finns i Sörmland. Med Lasätter som bas, finns sedan en mängd upplevelser, sevärdheter och aktiviteter i omgivningen att upptäcka.

Väg 223:

Väg 223 är en vägsträcka mellan Mariefred och Nyköping där det finns många spännande platser att besöka. Titta bara efter Solrosskylten, där svänger man in. Eller följ Utflyktsvägen, en vacker kuststräcka mellan Södertälje och Kolmården med många spännande besöksmål. I närheten av Lasätter finns Kiladalens Pärlor. Ett pärlband av trevliga utflyktsmål utmed den vackra vägen genom Kiladalen ner mot Stavsjö.

Nävekvarn:

Nävekvarn ligger idyllsikt vid havet i början på Bråviken. Upplev en historiks vandring längs Nävån, ta en fika i Gula Kvarn och  besök hamnen  där en av Sveriges äldsta folkpark ligger vackert vid vattnet. Här finns fina badstränder och klippbad med utsikt mot havet. Och Systrarnas Brådhes café för fika och mat.

Skärgården:

Skärgården är nära! Det finns fina havsbad och båtturer  som utgår från Oxelösund och Nyköping. Stendörren ligger vid kusten mellan Nyköpingoch Trosa och bjuder på klippor, hav och strandängar. Vid Stendörrens Naturreservat kan du nå skärgården även utan båt.

Golf:

Gillar du spela golf, finns 3 golfbanor att välja på inom 1,5 mils omkrets. Nyköpings GolfklubbKiladalens GolfklubbJönnåkers Golfklubb.

Fiske:

Fiska regnbåge i Nävsjön, 1 mil från Lasätter. Sjön ligger vackert i ett naturreservat. Här får man bra med fisk för under den isfria årstiden sätts stor regnbåge in i sjön.  Nävsjöns Sportfiske arrenderar sjön och man kan köpa fiskekort på plats och hyra roddbåt

Besök en gårdsbutik:

I Sörmland finns en rik mångfald av gårdsbutiker som säljer ekologiskt, god lokalproducerad mat. Hitta dessa under rubriken Gårdsnära

Naturen kring Lasätter

Lasätter gård ligger i en omväxlande natur med småjordbruk som håller landskapet öppet. Gården omges av ängar, stora skogar med myrmarker och mossor som ger ett rikt fågel- och djurliv.  Strax utanför dörren , passerar älg, hjort och rådjur och chansen är stor att få se örn och rovfåglar som kretsar strax ovanför huvudet.  Tranorna flyger tätt ovanför taken  på väg till myrmarkerna i området. Orrspel kan skådas i Naturreservatet Stora Bötet, ett närliggande myrmark, där ett gömsle finns för fågelskådning. 

En fågelintresseras hyregäst på granngården Brogetorp, har under 1 års tid uppskattat 100 fågelarter  som trivs på våra fält och i skog runtomkring oss. Läs mer om hans iakttagelser!

Fler naturreservat att besöka i närområdet är Nävsjön och Pilthyttedammen.

I skogarna hitta man bär och svamp och örter. Vi ordnar gärna guidning för er som vill lära mer om svamp och örter.
För er som enkelt vill upptäcka naturen kring Lasätter, välj vårt paket Upplevelsedagar på Lasätter

Närmaste sjö är Gälkhyttedammen, ca 30 min.promenad från Lasätter. Sörmlands landskapsblomma den vita Näckrosen finns det gott om i sjön. Ta ett dopp, vattnet är friskt att bada i. Sjön är grund så den fryser snabbt på vintern för skridsko eller skidåkning. Närhet till kust och skärgård gör att Lasätter är en bra bas att utgå ifrån för alla som uppskattar natur- och friluftsliv.

Vill du veta mer?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Pris

Kontakta oss