historiskbild1

Historik

Under forntiden gick en vik av Östersjön.in i Kiladalen.  Utmed stränderna fanns bebyggelser och man har hittat boplatser med bronsåldersgravar och stensättningar i omgivningarna. Bronsåldern var ca. 1800-500 år f kr. Vattenståndet var då 20 m. högre än i våra dagar. Lasätter gård ligger 49,8 m över havet och är en sådan plats där många lämningar har hittats. Även stenyxor har hittats på gården och i dess omgivning.

Namnet Lasätter berättar om en säter där boskap gick på bete.  

Lasäter finns med på den s.k. Ryska kartan som återfanns i Sibirien mot slutet av 1700-talet. Kartan är troligen tillkommen åren 1623-1625 och har påbörjats inför Sigismunds befarade angrepp. Lasäter finns också på en karta från 1634 och är karterat 1693 genom ägomätning. Detta tyder på att Lasäter är en av de äldsta gårdarna i Lundaskog.

Smedjan på gården är det äldsta huset. Och den används fortfarande för de som vill prova på att smida. Det sk ”Torpet” är äldsta byggnaden på gården, från 1800-talet.

Nedervåningen hyrs ut permanent, men på övervåningen finns ett litet mysigt rum som vi hyr ut till våra gäster.

1962 brann slöjdstugan och drängkammaren med spannmålsvind och man fann då aska och brandrester under huset. Enligt uppgift bodde en änka med sju barn där när en eldsvåda ödelade huset. Huset som byggdes upp efter branden 1962 blev gården huvudbyggnad. 2007-2008 totalrenoverades huset och byggdes ut av familjen Crafoord.

År 1871 var det två ägare till Lasätter. Därefter övertogs gården familjen Lundmark som drev gården i fyra generationer. Gården såldes 1975 till Familjen Thunman
som drev gården vidare med mjölkor, och köttdjur. I början av 1980-talet sattes fläderblomsbuskar på en del av åkermarken som idag utgör en av skandinanviens största fläderblomsodling. Åren mellan 2003-2007 ägdes gården av Anna Källdén och Anders Lugn. Då byggdes stallet och logen om till en boende –och konferensanläggning.

2007 köptes gården av Carl & Monika Crafoord. Förutom huvudbyggnaden så totalrenoverades ladan och ett nytt stall byggdes för hästverksamheten.

 

Lasätter på Tripadvisor

Gästboken

" Härlig helg med goda vänner. Mat och vin, prat och bastu.
Sen har vi smitt vackra och praktiska krokar, tovat tomtar och bryggt öl!


En riktig kulturhelg! "

 

Nyheter

Ridhuset står nu klart!

Läs mer...

Boende

IMG 0737

Konferens och möten i lantlig miljö

Konferens & möten

IMG 0775 konf webb

Konferens och möten i lantlig miljö

Upplevelsepaket

IMG 2065

Upplevelser och inspirationskällor

ekoturism images  Natures Best_sv_RGB Utflyktsvägen